Stoelshiatsu


Het lang achtereen zitten op een stoel, al dan niet achter een

computer, belast de spieren, vooral wanneer men niet alert is op een juiste lichaamshouding. Daarnaast kan verzuring optreden van de spieren door langdurige  en herhaaldelijke (kleine) bewegingen.

Een verkeerde houding, overbelasting van de spieren en mogelijke werkdruk verhogen de spierspanning. Wanneer gewrichten dienten­gevolge niet meer vrij en soepel kunnen bewegen kunnen klachten als RSI, tenniselleboog, frozen shoulder en het carpaal tunnel­syndroom optreden.

Ook hoofdpijn, concentratieverlies en vermoeidheid kunnen veroorzaakt worden door verhoogde (spier)spanning of overbelasting.


Stoelshiatsu is een herstellende, maar vooral preventieve methode gebleken, die effectief het

ziekteverzuim door schouder- en nekklachten kan verminderen. Deze methode is heel geschikt voor mensen die veel achter de computer zitten.


Stoelshiatsu wordt ook wel stoelmassage genoemd, hoewel massage eigenlijk niet het juiste woord is. In plaats van massage worden druktechnieken gebruikt in combinatie met enkele rekkingen.

Er wordt over de kleding behandeld.

De therapeut behandelt in een vaste volgorde de volgende delen van het lichaam: de rug, de schouders, de armen en handen, de nek en het hoofd.

Er wordt druk toegepast met de duimen, vingers en eventueel elleboog. Bovendien worden er enkele rekkingen toegepast.

Uiteindelijk zullen de spieren daardoor ontspannen, zal de doorbloeding verbeteren en de spanning rondom de gewrichten afnemen.